
I Sverige äter vi cirka 200 ägg per person och år. Under påskveckan äter vi dubbelt så många ägg som under en vanlig vecka. På påskafton mumsar vi i oss upp till sex miljoner ägg i timmen.
Ägg innehåller ju fett och samtidigt säger du att ägg är nyttigt - hur går det ihop?
– Dieter i dag handlar bara om vad det är för mat man blir smal av, de handlar inte om näringsinnehåll. Fett ger mycket energi. En viss mängd fett är av godo och nödvändigt för att maten ska ge tillräckligt med energi. Men för mycket energi, det vill säga kalorier leder till övervikt. Ett ägg innehåller cirka 75 kalorier, 310 kJ. Ägg innehåller mindre fett än många jämförbara livsmedel - pålägg som ost, korv och leverpastej till exempel.
– Många feta livsmedel ger bara mycket energi, utan att tillföra andra näringsämnen. Ägg är ett undantag. Ägg innehåller fett, fettlösliga vitaminer,livsnödvändiga fettsyror och samtidigt många andra vitaminer och mineralämnen. Ju mindre energibehov man har, ju viktigare är det att inte fylla på med för mycket "tomma kalorier
Källa:http://www.suntliv.nu/AFATemplates/Page.aspx?id=9708
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar