
Lär dig räkna ut vad du äter
Mat innehåller näringsämnen som ger kroppen energi. Energin mäts i kcal = kilokalorier eller kj = kilojoule.
Fett är det näringsämne som ger mest kalorier, mer än dubbelt så mycket som kolhydrater och protein. Äter du 10 gram fett till en måltid, kan du istället byta ut det mot 22,5 gram kolhydrater vilket dessutom ger mycket större volym.
Ett enkelt exempel: 2 skivor bröd till maten med 5 gram smör på varje smörgås.
Smöret ger totalt 8 gram fett vilket är 72 kcal
Byt smör mot mer ris (kokt ris i saltat vatten). Då får du 1 dl kokt ris extra på tallriken, vilket ger 70 kcal.
När kroppen fått sin mängd energi den behöver, kommer resterande att lagras i form av kolhydrater (glykogen) och fett. Kolhydratförrådet fylls ganska snabbt på, medan resterande energi görs om till fettreserv. Hur mycket kolhydrater som kan ombildas till fett är oklart men de man vet är att d krävs otroligt mycket energi för att omvandla kolhydrater till fett.
När kroppen ska göra om fettet till fettreserv, lagras nästan allt oavkortat. Däremot när kroppen ska lagra kolhydraterna som fettreserv, förbrukas många kalorier i omvandlingen från kolhydrat till fett, vilket ger en mindre fettreserv. Sammanfattningsvis innebär det generellt sett att 100% av det fett man överäter lagras, medan av kolhydraterna lagra endast en liten del.
Så här näringsberäknar du den mat du köper.
På livsmedel finns ofta en näringsdeklaration som kan se ut som följande exempel på knäckebröd:
Näringsvärde / 100 g
Energivärde 1300 kJ, 310 kcal
Protein 10,0 gram
Kolhydrater 63,0 gram
Fett 2,0 gram
Dela portionsvikten med 100 gram.
På livsmedel anges näringsdeklarationen per 100 gram. Därför måste du dela portionsvikten med 100 gram för att få ut rätta värden. Ett knäckebröd väger ca 12 gram vilket innebär 12 g / 100 g = 0,12
Energi = 0,12 x 310 kcal= 37,2 kcal/knäckebröd
Protein = 0,12 x 10 g protein = 1,2 gram protein/knäckebröd
Kolhydrater = 0,12 x 63 g kolhydrater = 7,56 gram kolhydrater/knäckebröd
Fett = 0,12 x 2 g fett = 0,24 gram fett/knäckebröd
Ibland kan en portion väga mer än 100 gram. Då räknar du så här:
Två varmkorvar (utan bröd) väger 120 gram vilket innebär
120 g / 100 g = 1,2
Energi = 1,2 x 279 kcal = 334,8 kcal / 2 korvar
Protein = 1,2 x 12,5 g protein = 15 gram protein / 2 korvar
Kolhydrater = 1,2 x 7,8 g kolhydrater = 9,36 gram kolhydrater / 2 korvar
Fett = 1,2 x 8,2 g fett = 9,84 gram fett / 2 korvar <>
Tänk också på om näringsdeklarationen på förpackningen anges i 100 gram per torrvara eller ej. Ett exempel är 100 gram pasta som i torrvikt blir mycket mer eftersom pasta sväller under kokning, men kalorimängden är densamma trots att volymen har ökat.
- 100 gram torr pasta blir ca 270 gram kokt pasta.
- 100 gram torr pasta ger 350 kcal medan
- 100 gram kokt pasta bara ger 129 kcal.
- 1 portion kokt pasta är ca 150 gram vilket ger ca 200 kcal.
Hoppas jag höll detta på en lagom nivå. Det är väldigt svårt att veta på vilken nivå man ska lägga sig på.
Hoppas ni lärt er något iallafall.
Källa: http://www.flashback.info/showthread.php?t=384873
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar