lördag 15 mars 2008

Påskägg


Hörde lite överraskande att påsken är en nästan lika stor mathelg som julen. Undrar om det är vanlig mat som menas då eller om det bara är påskägg? Då menar jag påskägg som innehåller godis. Påsken är en riktig godishelg vill jag påstå. Hur skulle det vara om vi förnyar påskäggen lite i år och fyller dem med andra saker än godis?

Kristna firar påsken för att minnas Jesu lidande, död och uppståndelse. Undrar hur många det är som tänker på det idag? Jag minns när jag växte upp hur tråkig jag tyckte långfredagen var. Det fanns verkligen ingenting att göra den dagen. Nästan bara tv-program om allvarliga saker och affärerna var stängda och vädret var ofta grått. Annat är det nu för tiden.

Godis finns överallt
Idag kan vi nästan handla när som helst på dygnet. Detta gäller även påskhelgen inklusive långfredagen. En sak som vi i alla fall alltid får tag i överallt är godis. Vi äter godis i så stor mängd att hälften vore nog, både till vardags och till helg. Påsken är inget undantag. Läste att flera butiker bjuder barnen på påskägg om de kommer klädda som påskkärringar och påskgubbar och handlar. Äggen är naturligtvis fyllda med, ja du har säkert gissat rätt, godis!

Barn intervjuades i tidningen om vad de uppskattade med påsken och de flesta sa att det var påskäggen fyllda med godis. Skulle vi ha frågat vad vi firade påsken till minne av hade svaren förmodligen inte kommit lika klockrent. Vem vet, kanske vissa barn tror att vi firar påsk för att få äta mycket mat och godis? Lite som att många konfirmerar sig för att få presenter.

Låt påskhelgen bli godisfri
Eftersom det är oerhört vanligt att barn äter godis idag, både till fest och till vardag, kanske vi skulle kunna låta påsken vara en godisfri helg? Tänk om vi skulle låta långfredagen vara en grå och trist dag. Många hävdar att det är nyttigt att ha tråkigt ibland. Vi lär oss att mer uppskatta när vi har roligt då.

Annorlunda saker i påskägget
Om vi inte vill gå så långt att vi stänger ner helt kanske vi kan vara nytänkande när det gäller påskäggen i alla fall. Varför inte lägga ner en biobiljett i påskägget? Eller kanske en stegmätare? Vi kan skriva en lapp och lägga ner där det står att barnet får önskemat till middag i en veckas tid. Vi kan rita ett presentkort som berättigar till en heldag på badet, eller varför inte löfte om en helg i tält i skogen? Några barn kan bli överlyckliga om påskägget skulle innehålla ett presentkort som lovar att mamma och/eller pappa ska jobba över mindre och spendera mera tid med barnen.

Det kan vara värt att tänka på. Vi ska absolut äta godis ibland om vi vill. Att äta godis i alla möjliga och omöjliga sammanhang är däremot en snubbeltråd för många. Godis allt för ofta kan orsaka att vi får en blodsockercirkus i vår kropp vilket leder till att vi mår dåligt, blir irriterade och trötta Godis i allt för stor mängd kan göra att vi får ett energiöverskott som i förlängningen leder till övervikt. Godis kan öka risken för hål i tänderna och så vidare.

Tid med varandra
Godis i all ära men tid med varandra tror jag är betydligt mer värdefullt än ett påskägg för de flesta idag. Så, tänk efter, vad vill du fylla ditt påskägg med i år?

Genom att först äta vanlig mat, sedan eventuellt godsaker, aldrig hoppa över måltider och aldrig låta det gå för lång tid mellan att vi äter och genom att låta munnen vila mellan måltiderna kommer vi att få en riktigt glad och god påsk. Kommer vi sedan ut på en promenad varje dag också så mår vi bättre helt enkelt.

Källa:http://www.primavi.se/reflektioner/artikel.cfm?newsID=2853&P%C3%A5sk%C3%A4gg

Inga kommentarer: