fredag 25 april 2008

Helger är svårt

Missbrukare frestas under helgerna

Storhelger men även vanliga helger" är en prövning för många människor som lider av missbruk. Det märker Länkarna, Anonyma alkoholister och Anonyma överätare, tre stödföreningar i Helsingborg som försöker hjälpa de drabbade.


Anna lade tidigare tusentals kronor extra på mat. Hon säger att många inte ser allvaret med matmissbruket. Ofta leder det till isolering.


HELSINGBORG. Länkarna, Anonyma alkoholister och Anonyma överätare i Helsingborg ser samma tendens. Helger kan vara en prövning för många människor som har ett missbruk.
— Många har dåliga minnen från tidigare helger säger Arne, som är medlem i Anonyma alkoholister.
Han berättar att de återfall som sker ofta infaller under sommarledigheten eller jul- och nyårshelgerna.
Sammankomster där det finns alkohol, ensamhet eller dåliga minnen kan stjälpa.

Anna, som varit aktiv i Anonyma överätare i Helsingborg i fyra år berättar att föreningen märker att det efter jul och nyår ofta blir en ökad tillströmning av människor som kontaktar föreningen. Ofta handlar det om människor som tidigare tagit kontroll över sitt missbruk, men halkat dit igen under jul- och nyårsfirandet. För en del blir helgen en väckarklocka. Har man tidigare kunnat förneka det, tvingas man nu att inse att man har ett problem.
Anna berättar att många som är med i föreningen känner en oro inför helgerna, de upplevs som jobbiga.
— Det är lättare att ta ett återfall, säger hon.

Vänner och anhöriga som inte förstår att det är ett reellt missbruk det handlar om trugar inte sällan.
"Nu är det ju faktiskt helg då kan du ju äta lite extra".
— Jag kan inte äta en extra bit, berättar Anna.
— De flesta som äter normalt, äter extra under helgerna, skillnaden är att vi inte kan sluta efter helgen, säger Anna.

Hon berättar om varningstecknen på att maten är ett missbruk: Tankar på mat upptar allt mer av ens tid, man döljer vad man ätit eller förnekar det. Man börjar ljuga och smyga inför sig själv och inför anhöriga.
Anna berättar att hon innan hon fick hjälp i föreningen medvetet bytte mataffärer hon handlade i för att inte avslöja sig för personalen, hennes pengar gick åt till maten. Missbruket fick henne att tappa livslusten.
— Jag ville inte leva.

I dag, efter att tagit hjälp av Anonyma överätare äter hon normalt och hjälper andra i föreningen. Helgens överflöd upplevs inte längre som ett problem.
— Det är ett mirakel, säger hon.

Fakta:
Hos Anonyma överätare är alla som har problem med ett tvångsmässigt ätande välkomna. Antingen man äter för mycket eller för litet. Föreningen har möten på tisdagar på Karl X Gustavs gata 25A klockan 18.30 — 19.30. Tel: 0730—650 952.
Sällskapet Länkarna har öppet dagligen i Helsingborg. Tel: 042-125844
På www.aa.se/meetings/sverige.php listas var och när mötena äger rum i Helsingborg.

Susanne Juric susanne.juric@hd.se 042-489 90 00


http://hd.se/helsingborg/2005/12/30/missbrukare_frestas_under_helgerna/

1 kommentar:

Anonym sa...

Anonyma Alkoholister - Sekt eller Botemedel?
Läs mer på: www.sektellerbotemedel.se

Med dessa två alternativ; döden eller programmet, blir det otänkbart för en aktiv AA-medlem att ens tänka tanken att lämna rörelsen. All kritik mot "läran" ses som ledande mot döden, därför rationaliseras den bort. Kritik, som t.ex. på denna sida, hotar därför den programmering som har vävts in i medvetandet hos en tolvstegsmedlem. Eftersom indoktrineringen skapar en ny AA-identitet så upplevs oftast kritik som ett direkt hot mot känslor, värderingar, principer och tankesätt.