
Heta kryddor och fina råvaror är ingredienserna för en lyckad grillbantning.
- Det absolut bästa är viltkött, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.
Grillsäsongen är här och det är bra för kroppen. Grillen är ett verktyg för att tappa kilon.
– Att grilla är ett av de bästa sätten att laga mat, man använder minimal mängd fett. Men det finns många fällor utan tvekan, säger kocken och grillkungen Jonas Borssén.
Välj rent kött och fisk
Näringsfysiologen Fredrik Paulún håller med och säger att flintasteken, de feta korvarna och pommes frites går bort. Välj i stället rent kött, fisk, skaldjur, grönsaker och frukt.
– Så länge man väljer rätt saker att lägga på grillen är det bra för viktminskningen. Det absolut bästa är viltkött eftersom det naturligt har en låg fetthalt, säger han.
I sommar kan du alltså grillfrossa och samtidigt gå ned i vikt.
– Om man äter en fjärdedel kött, en fjärdedel kolhydrater som ris eller potatis och resten grönsaker då kan man gå ned upp till ett kilo i veckan, säger Paulún.
Våga krydda hett
Vill du få extra fart på viktnedgången så gäller det att våga krydda köttet, marinaden och tillbehören.
– Tabasco, vitlök, fransk senap och chili är sånt som ökar förbränningen och energiförbrukningen, säger Paulún.
Kryddningen är också viktig för att grillmiddagarna inte ska bli enformiga.
– Om man tänker att man vandrar runt jorden när man kryddar så får man variation i smaker, säger Jonas Borssén.
Fredrik Paulún tipsar om att göra egen marinad eftersom den i butik ofta innehåller fel sorts fetter och även innehåller socker.
– Tänk också på att inte grilla råvarorna för länge och bränn inte, det förstör näringsämnena, säger Fredrik Paulún.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar