
Om man äter mycket sött av något slag så stiger blodsockret snabbt. Kroppen försöker då att återställa normalläget genom att skicka ut insulin som ser till att sockret stoppas in i cellerna, att användas som energi eller lagras som glykogen eller fettväv. Om det är en stor mängd socker så blir det även en stor mängd insulin och en kraftigt sänkande effekt. När blodsockret då följaktigen sjunker blir personen ofta sugen på mera sött för att få upp blodsockernivån igen. Och så kan det fortsätta.
"
De är då viktigt att inte hoppa över de vanliga måltiderna utan äta riktig mat på sina vanliga tider eftersom en jämn måltidsfördelning ger ett stabilt blodsocker med långsamma upp- och nedgångar. En del personer som jag träffar låter bli att äta mat när det ätit, vad de tycker är onyttigheter, i ett försök att hålla energiintaget på en bra nivå. Ofta blir de då istället "offer" för svängande blodsocker och har svårt att komma ur sötsaksätandet.
"
Till detta kommer kanske också negativa känslor typ att man misslyckats, har dålig karaktär mm. Sådana känslor ger ofta ett sug efter just sött och fett = godis, glass, kaffebröd etc. Vi människor är väldigt olika i hur vi känner av svängningar i blodsockehalten, kanske du är extra känslig? Tilläggs skall också att för personer som inte har någon form av diabetes handlar det om mycket små svängningar i blodsockerhalt, helt inom vad som anses normalt, men de kan ändå upplevas som hunger eller mättnad eller något däremellan.
Källa:http://www.gd.se/halsoklubben/faq/faq_at_ratt.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar