fredag 2 maj 2008

Choklad med hög kakaohalt.- Nyttigare?


En av de senaste trenderna i Sverige har blivit att äta choklad med hög kakaohalt. Denna choklad anses numera finare och nyttigare. Dessutom anses en choklad med hög kakaohalt innehålla lite socker.

CarbZone har här gjort en undersökning där vi jämför de så kallade ”nyttiga” chokladerna.

Undersökningen visar, klart och tydligt, att chokladerna med hög kakoahalt är sockerbomber. Än värre är att stora producenter, som till exempel, Marabou och Lindt inte ens skriver ut en fullständig innehållsförteckning över socker, fett, och kolhydrater. Detta gör det omöjligt för konsumenten att veta hur mycket socker, fett, eller kolhydrater de får i sig.

De personer som istället försöker leva ett fettsnålt liv kommer också att bli ordentligt besvikna. ”Hälsochokladerna” är nämligen även fullproppade med fett och kalorier. Ett exempel är Marabous kakaorika Premium Dark 70 % och Premium Dark 86 % som innehåller mer kalorier än Marabous traditionella ”onyttigare” Mjölkchoklad.

Konsumenter av choklad med hög kakaohalt riskerar därför att få i sig både mycket kolhydrater och mycket fett, vilket naturligtvis är den absolut värsta kombinationen.

CarbZones slutsats blir därför att trenden med höga kakaohalter är mycket hälsofarlig som det ser ut idag. Detta då vissa chokladproducenter insisterar på att fylla även de kakaorika chokladerna fulla med socker. CarbZone uppmanar därför Sveriges handlare att ge plats och ta in hälsosammare choklader i sitt sortiment. CarbZone uppmanar, vidare, Livsmedelsverket och Konsumentverket att utreda om det är förenligt med Svensk lag att inte deklarera ett fullständigt näringsinnehåll.

Slutligen så visar undersökningen att det faktiskt finns några choklader på marknaden med lite socker och mindre kalorier som borde anses nyttigare.

Kika här så kan ni jämnföra olika chokladsorter

Källa:http://www.carbzone.se/jamfor_choklad.html

Inga kommentarer: