lördag 10 maj 2008


Källa: http://www.primavi.se/drycker/artikel.cfm?newsID=298&H%C3%A4lsodrinkar

Hälsodrinkar med massor av nyttigheter

Ginseng, ginkgo, echinacea och spirulina - nu räcker det inte längre med att juicen kryllar av vitaminer. För att vi ska få den rätta energikicken berikas juicer med uppiggande naturliga medel. Därmed får de dock inte längre kallas juicer utan byter namn till exempelvis drinkar och cocktails. De är då naturligtvis lika hälsosamma, med ett extra plus för flera positiva hälsoeffekter.

De här energidryckerna är värdiga konkurrenter till en kopp kaffe. Liksom kaffet piggar de upp. De ger oss också massor av vitaminer och andra nyttigheter. Dessutom smakar de gott och är betydligt snällare mot magen.

Ett glas gräsgrön algdryck med smak av tropiska frukter eller en fruktcocktail med grönt te och ginseng - de nya naturliga energidryckerna är inte bara nyttiga. De är också goda. Perfekta att börja morgonen med eller ta en slurk på eftermiddagen när orken börjar ta slut.

Bjud dig själv på en vitaminkur
Varför inte ta en vårkur och fylla på kroppens behov av vitaminer och andra nyttigheter? Då är juice och hälsodrinkar med olika energitillskott bra alternativ. Där finns vitaminerna och energin koncentrerade - bara att hälla upp i ett glas och njuta.

Kom dock ihåg, att kroppen inte kan tillgodogöra sig hur mycket vitaminer som helst vid samma tillfälle. Ta hellre ett litet glas flera gånger om dagen, gärna i samband med måltider.

Energikickar med gamla anor
Gamla beprövade läkeväxter som ginseng, ginkgo, echinacea, spirulina och guarana har nu blivit naturliga energikickar för stressade nutidsmänniskor.

Ginseng har använts i flera tusen år, främst i Kina och Korea, som allmänt stärkande medel.

Ginkgo är en gammal medicinalväxt från Kina och Japan, där den använts t ex för att förbättra minnet och koncentrationsförmågan.

Echinacea eller röd solhatt kommer ursprungligen från indianerna i Nordamerika och är känd för att skydda mot infektioner.

Spirulina är en grönalg, som ofta kallas naturens egen "superföda". Den innehåller ett koncentrat av nyttigheter, även protein. För NASA:s astronauter ingår spirulina på menyn.

Guarana har lång tradition från Amazonas, där guaranafrön använts i flera hundra år av indianerna som ett uppiggande medel. Innehåller främst guaranin, som ger en långsam effekt samt en liten mängd koffein. Guarana anses inte vara vanebildande.

Hälsodrink för magen
När man mår bra i magen, känner man sig ofta också pigg för övrigt. Du som vill ge magen en liten vårkur kan prova ProViva fruktdrycker med magvänliga bakterier. Dryckerna finns i tre olika smaker.

Juice, nektar, drink, cocktail läs på innehållsförteckningen
Livsmedelsverket har detaljerade regler för vad olika drycker får kallas.

  • Juice får bara bestå av fruktsaft, precis som när du själv pressar en apelsin. Vissa juicer är färskpressade och har därmed kort hållbarhetstid. Andra framställs av koncentrat, som sedan späs ut med vatten. De får dock fortfarande kallas juicer så länge koncentrationen är densamma som i den ursprungliga juicen.
    Om icke fryst juice har så lång hållbarhet som ett par månader kan du utgå ifrån att den är pastöriserad (upphettad).
    Färskpressad juice är oftast dyrare än juice gjord på koncentrat eftersom fraktkostnaderna är högre.

  • Om det finns andra råvaror i juicen måste den byta namn till exempelvis drink, dryck eller cocktail. I den här gruppen finns olika drycker med skiftande kvalitet - från färskpressad fruktsaft av högsta kvalitet och med tillskott av t ex ginseng och spirulina (Brämhults) till fruktdrinkar som bara innehåller 20 % juice. Här gäller det att läsa på förpackningen!

  • Nektar är juice som blandats med socker och vatten. Den ska innehålla minst 50 % juice.

  • Smoothies och blends är lite tjockare i konsistensen än vanliga juicer. Anledningen är att de innehåller mer fruktkött och därmed mer nyttiga fibrer.

    Mycket vitaminer och energi men få fibrer
    Lagom är bäst, även när det gäller naturliga nyttigheter. Ett litet glas juice kan därför vara precis lagom för att få tillbaka orken. Ett stort glas kan däremot få blodsockret att åka berg-och-dalbana och det finns risk att du snart blir trött igen.

    Juicer och fruktdrycker innehåller också en hel del energi, vilket man kanske inte alltid tänker på eftersom det går betydligt fortare att dricka juicen istället för att äta frukten. 1 dl apelsinjuice innehåller nästan lika många kalorier som en medelstor apelsin (ca 60 kcal). De nyttiga fibrerna går man också till stor del miste om i juicen.

    Gör din egen hälsodrink
    Välj ut dina favoritfrukter, pressa för hand eller kör i råsaftcentrifug, drick genast och du får den garanterat färskaste juicen. Om du dessutom vill ha den där extra lilla energikicken går det ju alltid att "spetsa" med ginseng, echinacea, ginkgo eller spirulina som finns att köpa i hälsokostbutiker. Där finns också guarana i pulverform. Följ de doser som står på förpackningarna.



    Hälsodrinkar finns där du köper mat.
    Livsmedelsbutiker:
    Spirulina Cocktail (Brämhults) - färskpressad fruktdryck med spirulina, ananas, mango, kiwi och spirulina.
    Ginseng Cocktail (Brämhults) - färskpressad fruktdryck med grönt te, äpple, acerola och hallon.
    Echinacea Cocktail (Brämhults) - färskpressad fruktdryck med apelsin, ananas, guava och röd solhatt (echinacea). Kommer under våren.
    Smart Drink (Friggs), brustabletter med guarana, ginseng, koffein och druvsocker.
    Karotenberikad Juice (Friggs) - 2 dl ger hela dagsbehovet av betakaroten.
    Vitaminberikad Juice (Friggs) - förstärkt med 11 vitaminer.
    Proviva (Skånemejerier) Nypon, Jordgubb och Blåbär - drycker med magvänlig bakteriekultur.
    Endast hälsokostbutiker:
    Guarana Breeze, energidryck (Rio Trading Sweden).
    Rio Amazon Guarana, pulver (Rio Trading Sweden).
    Purdey´s Silver och Gold (Kung Markatta) - med ginseng.


  • 1 kommentar:

    Unknown sa...

    Problemet med dessa hälsodrinkar är att de är packade med kolhydrater när man gärna vill åt det andra i dem som är bra :-(

    Surt!

    //Enastående mamma