onsdag 25 juni 2008


Ägg - bra för hälsan

Källa http://www.suntliv.nu/AFATemplates/Page.aspx?id=9708

I Sverige äter vi cirka 200 ägg per person och år. Under påskveckan äter vi dubbelt så många ägg som under en vanlig vecka. På påskafton mumsar vi i oss upp till sex miljoner ägg i timmen.



Eftersom ägg innehåller kolesterol tror många att det är onyttigt att äta ägg, stämmer det?

Det fanns tidigare, och finns kanske fortfarande, en diskussion i folkmun att ägg skulle vara skadligt för personer med hög kolesterolhalt men vi dietister har aldrig påstått det. Kolesterol finns i maten och kolesterol bildas också i kroppen. Kolesterolet i maten har en marginell effekt på kolesterolmängden i blodet. Det är framför allt ett högt innehåll av mättat fett i maten som kan höja kolesterolet. Olika genetiska förutsättningar har givetvis stor betydelse, säger Gunilla Järnblad, näringsfysiolog.

Hon betonar att ägg är ett näringsrikt livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som vi behöver. Undantaget är vitamin C.

Ägg är tänkt att vara enda näringen åt ett litet liv, det vill säga kycklingen. Om vi människor skulle livnära oss på endast ägg får vi en obalans mellan fett, kolhydrater och proteiner. Men om vi bara kompletterade med till exempel grovt bröd som ger kolhydrater och fiber och frukt med C-vitamin skulle vi näringsmässigt förmodligen klara oss alldeles utmärkt. Kycklingen, liksom de flesta djur kan själva tillverka sitt C-vitamin men människan måste tillföra C-vitamin med sin kost.

Fett, men nyttigt
Ägg innehåller ju fett och samtidigt säger du att ägg är nyttigt - hur går det ihop?

Dieter i dag handlar bara om vad det är för mat man blir smal av, de handlar inte om näringsinnehåll. Fett ger mycket energi. En viss mängd fett är av godo och nödvändigt för att maten ska ge tillräckligt med energi. Men för mycket energi, det vill säga kalorier leder till övervikt. Ett ägg innehåller cirka 75 kalorier, 310 kJ. Ägg innehåller mindre fett än många jämförbara livsmedel - pålägg som ost, korv och leverpastej till exempel.

Många feta livsmedel ger bara mycket energi, utan att tillföra andra näringsämnen. Ägg är ett undantag. Ägg innehåller fett, fettlösliga vitaminer,livsnödvändiga fettsyror och samtidigt många andra vitaminer och mineralämnen. Ju mindre energibehov man har, ju viktigare är det att inte fylla på med för mycket "tomma kalorier", säger Gunilla Järnblad.

'
K'älla:

Inga kommentarer: