
Oregelbudna matvanor skadligt för hälsanAtt äta vid oregelbundna tider är skadligt för hälsan visar forskning vid Karolinska institutet. Studier visar också att kosttillskott inom rekommenderade doser inte är skadligt och att vi inte behöver oroa oss för miljögifter i fisk. Rönen presenterades vid ett seminarium på Karolinska institutet. Genom att undersöka matvanorna hos över 4 000 60-åriga män och kvinnor så upptäckte forskare på Karolinska institutet att det inte bara är vad man äter utan även hur som kan ge effekter på hälsan. – Trots att vi kompenserade för andra faktorer som påverkar hälsan så visar det sig att det är 56 procent vanligare att de som äter oregelbundet drabbas av det metabola syndromet, säger professor Mai-Lis Helenius, som lett studien. Metabola syndromet är ett tillstånd som beskriver att man drabbats av ett flertal överviktsrelaterade sjukdomar. Bland de sjukdomar som ingår finns högt blodtryck, diabetes typ 2, förhöjda blodfetter, övervikt och stort midjemått. Just stort midjemått var en av de faktorer som var överrepresenterad bland de med oregelbundna matvanor. – Vi vet inte i dagsläget vad som kan ligga bakom just ökat midjemått, det behövs mer studier för det, säger Mai-Lis Hellenius. Hon tror att resultaten kan få betydelse för vilka kostråd man ger för att förebygga och behandla det metabola syndromet. – Kostråd brukar vara inriktade på vad vi ska äta. Men den här studien visar att även sättet vi äter på kan vara en viktig hälsofaktor. Ofarliga kosttillskott Under våren kom larmarapporter om att antioxidanter i kosttillskott ökar risken att dö i hjärtkärlsjukdom eller cancer. Studien baserades på de ansedda amerikanska Cochrane rapporterna som sammanställer aktuell forskning. Men den mesta forskningen visade sig vara baserade på studier där de som ingick fick doser som var långt högre än rekommenderat. I vissa fall så mycket som 333 gånger rekommenderat dagligt intag. – När vi tittar på studier som gjorts på kosttillskott inom rekommenderade gränser så ser vi ingen ökad dödlighet, säger professor Alicja Wolk. Däremot finns det en 50 procentig ökad dödlighet i cancer bland de rökare som använder kosttillskott än bland rökare som inte använder kosttillskott. – Vi vet inte vad det kan bero på men det kan vara så att man känner sig lite onyttig som rökare och vill kompensera med lite extra kosttillskott och därför överdoserar. Men det kan också bero på någon reaktion i kroppen, säger Alicja Wolk. Studier pekar också på att det inte finns några fördelaktiga effekter med kosttillskott för dem som redan äter en hyggligt varierad kost. Däremot kan det vara bra för de som äter dålig kost. – Men det kan inte konkurrera med frukt och grönsaker. I ett tillskott finns som mest tio antioxidanter – frukter kan innehålla flera tusen. Och det är omöjligt att överdosera dem, säger Alicja Wolk. Fritt fram för fiskar Halten av miljögiftet dioxiner i fisk har gjort att Livsmedelsverket gått ut med rekommendationer om att bara äta fiska tre gånger i veckan. Men toxikologen Mattias Öberg som studerar miljögifter håller inte med. Genom att undersöka vilka mängder av fisk som ger en ökad risk för cancer har de sett att Livsmedelsverket rekommendationer ligger väl lågt. – Våra studier visar att det finns ytterst få individer i Sverige som äter fisk i sådan utsträckning att det kan vara skadligt. Fisk har så många positiva egenskaper, som det höga innehållet av nyttiga fetter, att det inte finns någon anledning att begränsa intaget av fisk, säger Mattias Öberg. Däremot anser han att det är viktigt att gravida inte äter för mycket fisk. – Även små koncentrationer av dioxin kan vara skadligt för fostrets utveckling – men vi som inte längre är foster behöver inte oroa oss. |
Källa: http://www.suntliv.nu/AFATemplates/Page.aspx?id=11881
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar